Fix ce ne lipsea: în prag de criză alimentară mondială, agricultura românească începe să dea rateuri. Ce nu ni se spune, de fapt
Fermierii români au ajuns într-o situație critică. Foarte mulți dintre ei au rămas fără fonduri pentru a-și derula proiectele, iar soluțiile par să întârzie din partea autorităților. Scumpirile sunt de vină, acuză oamenii împovărați de creșterile explozive de preț din ultima vreme, mai ales pe zona materialelor de construcție.
Chiar dacă beneficiem de fonduri prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, situația din agricultura românească a ajuns să fie critică, din cauza inflației scăpate de sub control.
„România se confruntă cu o situație extrem de gravă în implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală din cauza faptului că mulți beneficiari nu mai pot continua implementarea proiectelor în curs de desfășurare, întrucât bugetul aprobat pentru perioada 2014-2020 nu poate acoperi costurile suplimentare foarte mari cauzate de creșterea substanțială a prețurilor.
Această situație, alături de riscurile de dezangajare masivă a fondurilor europene, afectează grav implementarea Programului și dezvoltarea zonelor rurale, cu efecte catastrofale pentru populația rurală”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în cadrul Consiliului AgriFish, desfășurat în data de 24 mai 2022, la Bruxelles.
Consecințele acestei situații pot fi dintre cele mai grave, după cum ne spune ministrul. Astfel, există riscul renunțării la executarea lucrărilor și nefinalizarea sau rezilierea proiectelor, ceea ce va conduce la neîndeplinirea obiectivelor propuse, corelat cu riscurile legate de dezangajare a fondurilor europene, fapt ce afectează implementarea Programului și mai ales dezvoltarea zonelor rurale.
Avem nevoie de mai mulți bani, iar toate speranțele noastre se îndreaptă către Bruxelles
Drept urmare, a punctat oficialul nostru în fața europenilor, România solicită Comisiei Europene să adopte de urgență decizia care să permită majorarea costurilor proiectelor și compensarea cheltuielilor suplimentare pentru beneficiarii PNDR, astfel încât să se asigure finalizarea investițiilor deja începute.
Totodată, ministrul român a mai vorbit europenilor și despre necesitatea îmbunătățirii calității solului împreună cu asigurarea reducerii costurilor totale de producție din partea fermierilor și a diminuării progresive a substanțelor chimice utilizate în agricultură.
Avem nevoie de sprijin financiar pentru ca agricultura românească să se poată dezvolta, este concluzia celor spuse de oficialul nostru, mai ales într-o perioadă atât de dificilă, când războiul din Ucraina conturează cadrul unei posibile crize alimentare globale. Noi avem resurse și trebuie să le putem valorifica!